Mikrobiolog: Jak správně jíst med? Je zbytečné dávat ho do koláčů či horkého čaje

0
166

Mikrobiolog Juraj Majtán vede Laboratoř apidologie a apiterapie. Zkoumá biologickou aktivitu včelích produktů i jejich medicínské využití. Vede také Medová laboratoř.
Na Slovensku máme jedny z nejlepších výzkumníků medu v Evropské unii. Vede je molekulární biolog JURAJ MAJTÁN.

Spolu s kolegyněmi vědkyněmi v Ústavu molekulární biologie Slovenské akademie věd (SAV) zkoumají vliv medu na rány a také jeho antibakteriální účinky. „Nemám rád tvrzení, že s medem a jinými včelími produkty lze léčit úplně všechno,“ říká.

V rozhovoru se dozvíte:
Proč u medu nestačí nápis „vyrobeno na Slovensku“.
O novém testu medů pro včelaře a spotřebitele.
Co vědí vědci vyčítat z medu.
Zda je každý med antibakteriálně aktivní.
Které medy vycházejí v testech nejlépe.
Na jaká onemocnění zabírá med.
Jaký je nejlepší způsob pojídání medu.
Kdy bude slovenský medicínský med.
Zda vědí v laboratoři určit, z jaké rostliny je med.
Co si Majtán myslí o tom, že vegani nejedí med.
V roce 2018 jste říkala, že med je šestá nejpadělanější potravina. To pořád platí?

Už je třetí.

Proč se falšuje med?

Je ho málo, klesá produkce, ale spotřeba roste. Slovensko není ve výrobě soběstačné, proto se sem dovážejí medy z různých zemí i mimo Unii jako z Argentiny, Uruguaje či z Číny.

Výrobci je mohou i ředit, a proto je to jedna z nejčastěji padělaných potravin. Patří mezi ně i různé sýry nebo olivový olej, kde se obvykle klame o původu.